Privileged Location

Privileged Location

ALMAs administrativa kontor ligger i Santiago, Chile huvudstad. Astronomer, administrativa och tekniska proffs arbetar här för att stödja resten av laget vid observatoriet i norra Chile. En av de uppgifter som Santiago-astronomerna ansvarar för är att bearbeta de uppgifter som samlats in av teleskopet för att ge sina kollegor ett tolkbart datapaket för sin forskning, vilket beror Går Man Ner I Vikt på deras observationstid vid ALMA.

Dess klimatologiska och geografiska egenskaper har gjort den nordliga chilenska regionen till en global ledare inom astronomi.

Under de senaste decennierna har Chile blivit ett ledande land inom astronomiområdet. De klimatologiska och geografiska egenskaperna i norra Chile, som säkerställer skenets klarhet, läggs till den höga Andean-bergskedjan, ger unika förhållanden på jorden. Sådan är dess transparens genomskinlighet att upplösningen av bilder som erhållits vid ALMA har överskridit den hos Hubble rymdteleskopet.

Kart som visar platsen för Operations Support Facility (OSF). De flesta observatoriska aktiviteterna utförs på OSF, som ligger cirka 30 kilometer från San Pedro de Atacama och på 2900 meter över havet. Detta plockas inte upp av optiska teleskop och är grundläggande om vi vill veta hur stjärnor och planeter bildas.

Vattendampen i atmosfären absorberar dessa vågor och hindrar deras samling på jorden. Det var därför ALMA-antennerna befann sig i ett av världens mest torkade Gå Ner ett Kilo I Veckan områden: The. På grund av sin torrhet, hög höjd, skarpa moln och knappa radiointerferens och ljusförorening från städer är denna öken en av de bästa platserna på jorden för astronomisk observation.

Beläget ungefär 30 sydlig latitud, är denna öken omgiven av två bergskedjor: Andesfjällen i öster och Domeyko bergskedjan i väster; som täcker ett område på 181 300 kvadratkilometer. Över 20 miljoner år gammal omfattar detta område saltbassänger, sand och lavaflöden och den torraste sektorn ligger söder om Loa-floden, väster om Domeyko-bergskedjan och nära San Pedro de Atacama kommun och staden Toconao , där ALMA är belägen. Den kalla Humboltströmmen och Stilla anticyklonen är grundläggande för att behålla detta torra klimat.

Stora vulkaner, som Licancabur, Acamarachi, Aguas Calientes och Lscar, dominerar landskapet. Lscar är en av de mest aktiva vulkanerna i Chile. Dessa vulkaner är alla belägna längs den östra sidan av Atacama Salt Flat, som bildar en rad nord-syd-trending vulkaner.

Jordarna på den här platsen, intressant nog, kan liknas med de på Mars på grund av deras torrhet. Detta ledde NASA att testa sin robot Zoe i detta område Gå Ner I Vikt Snabbt Piller innan den skickades till den röda planeten. År 2003 publicerade ett forskargrupp en rapport i vetenskapsjournalen med marken i Chile och den torra gränsen för det mikrobiella livet som duplicerade de tester som användes på Mars av landningssonderna Viking 1 och Viking 2 för att upptäcka livet . I mitten av Atacama-öknen i norra Chile hittade de en stor yta på fem tusen meter över havet, där klimatets extremitet var de perfekta förutsättningarna för att ta emot kosmiska vågor. På en hög höjd, med en bred yta och ett gynnsamt klimat, hade ALMA funnit sitt hem.

De var dock inte de första som upptäckte den här nyckelplatsen. Bevis för detta ligger i ordet Chajnantor, vilket betyder ‘startplats’ i Atacameos Kunza-språk, eller Likan Antai, de ursprungliga ursprungsbefolkningen som har kommit till denna sida för att granska himlen i århundraden.

Till skillnad från den tillfälliga världsöversikten, som koncentreras på att observera glänsande föremål på himlen, skiljer den andinska världsföreställningen konstellationer, observerar mörka sektorer av natthimlen, samma mörka universum som ALMA för närvarande undersöker.

‘Våra förfäder kunde läsa tecknen på himlen för att överleva klimatets vagaries och njuta av Mother Earths bounty (nu vet vi att våra förfäder är sanna observatörer av himlen och de första sanna astronomerna i Atacama’, indikerar en Atacameo efterkommande i bokens utdrag, ‘Vår älders universum’, som stöds av ALMA.

Likan Antai Territory

Alla ALMA-operationer utförs i territorium som tillhandahålls i en koncession av Chiles regering i Atacama-öknen, en av de torraste platserna på jorden. Även om landskapet är starkt, finns det samhällen som bott länge här. Atacameo-folket, känt som Likan Antai, har uppväckt lamaer och alpacor här i hundratals år, och behåller fortfarande denna tradition, tillsammans med vävning och smyckning. De är för närvarande det tredje största urbefolkningen i Chile.

ALMA återställde Estancia Barrio Ranch (se foto), där bröder Pedro och Viviano Cruz bodde fram till 1960-talet. Beroende på årstiden och tillgången till vatten flyttade Cruz bröderna sina djur över nästan 20 rancher bland gorgarna för att mata dem.

Idag har Estancia Barrio-ranchen omvandlats till ett museum på vägen mellan OSF och Chajnantor, till minne av sina ursprungliga invånare och för att bevara sina tullar.

Flora och fauna

Trots dess likhet med ett marianskt landskap, är det hem för infödda flora och fauna, som genom århundradena har utvecklat tekniker för att anpassa sig till de hårda levnadsförhållandena. ALMA-arbetare möter ofta vicuas, vizcachas, flamingos, rävar, kardonkaktusen, rica rica och llareta, djur och växter som bor i detta otroliga landskap.