De berömda Melbourne-byggnaderna betraktades en gång

De berömda Melbourne-byggnaderna betraktades en gång

Melbourne ‘swas en kontroversiell arkitektur när den byggdes 2002, med många människor som avskedade det som ful och konstigt.

Men när den viktorianska regeringen avslöjade planer på att riva den södra byggnaden och ersätta den med ett flaggskeppsbutikaffär, var det övergripande offentliga svaret en chock.

är bara 15 år gammal så det är några år bort från att kunna hävda historisk betydelse. Så vad gör en byggnad värd att bevara?

Det visar sig att några av Melbournes mest älskade byggnader inte alltid betraktades som de arkitektoniska pärlorna de är idag.

Flinders St Station

Det kan överraska några människor att upptäcka att en av Melbournes mest ikoniska byggnader en gång ansetts hemsk.

‘På 1970-talet blev Flinders St Station ansedd fult, smutsigt, trångt, föråldrat och inte ett bra arkitekturarbete’, säger arkitekt arkitekten Rohan Storey.

‘Men så snart järnvägskommissionärerna föreslog att det skulle ersättas med ett par jätte kontorsbyggnader med en parkeringsplats och en station under, så kom offentlig ilska fram och allmänhetens tillgivenhet kom fram.’

Planerna var till slut skålade och byggnaden började långsamt erkännas som en plats av historisk och arkitektonisk betydelse.

‘Jag antar att det var början på att erkänna kulturell betydelse, att en plats kan vara viktig för människor utan att nödvändigtvis vara en bra arkitektur,’ sade Storey.

‘[Men] vi anser nu att Flinders St station är ett bra arkitekturarbete.

‘Du behöver lite tid innan du kan säga att en plats har pågått arv värde.

‘Du kanske kan säga att något är erkänt som en betydande arkitektur, men för att ha historisk, social och kulturell betydelse, en plats måste vara gammal, men hur gammal beror på platsen.’

Regent TheatreThe Regent Theatre, byggd 1929 på Collins St, var en av Melbournes mest kända biografer. Men det stängde sina dörrar 1970 eftersom det inte var möjligt att arbeta med en enda skärm. City of Melbourne köpte sedan det som en del av sina planer på att bygga torget.

‘Vid den tiden det hotades med rivning, ansågs det inte vara bra arkitektur och ansågs inte värd att vara värd för upptagning av kulturarvet’, säger Mr Storey.

Men allmänhetens tillgivenhet var stark, och en Save the Regent-kommitté bildades.

‘Planerna blev lite större och förvandlades till ett jätte hotell med en gård för att ersätta Regent och hjälpa till att betala för torget själv’, säger Storey.

‘Och givet valet skulle Melburnians ha föredragit att hålla teatern.

‘Fackföreningarna överenskomna och så ett fackförbud sattes på rivningen, och det förblev sittande men tömt i 25 år tills det äntligen återställdes.’

Efter en överdådig översyn, är den nu värd för världsklass och musikaler visar som The Lion King, Wicked, King Kong och We Will Rock You. var resultatet av en internationell designtävling och den vinnande inträdet sågs av människor inom designvärlden som nyskapande. Men det var annorlunda än vad som till slut byggdes.

‘Beslutsfattarna och det arkitektoniska samfundet tyckte att det var en fantastisk sak, det var under dekonstruktionens tidiga dagar, vilket var stilen som följde efter modernismen’, säger Mr Storey.

‘När det var klart, tyckte vissa Melburnians att det var en fasan, tyckte att det var skrämmande och det värsta som de någonsin sett.’

Men arkitekterna var olyckliga att de främsta stående byggnaderna en fyrvåningsbyggnad på hörnet av Swanston St och Flinders St byggdes inte eftersom det var bekymmer att det skulle blockera utsikten över St Pauls katedral. Det skedde istället till en nivå.

‘Och till och med nu är den stumpen av ett shard på väg att rivas för Melbourne Metro’, säger Mr Storey.

Flyttet att riva den södra byggnaden på torget och ersätta den med en Apple-butik sparkade uppror på sociala medier.

‘Det kommer att bli en mycket intressant debatt om värdet av arkitekturen och dess natur som en allmän torg mot det antagna behovet av kommersiell avkastning’, säger Mr Storey.

‘Åsikterna ändras beroende på vilket val som ges och i det här fallet är konstruktionen som en integrerad helhet helt i samma stil, och nu står vi inför ett val mellan det och något som har en helt annan karaktär plonked i mitten av Det.