De bästa whiskyerna ger och tar emot denna högsäsong

De bästa whiskyerna ger och tar emot denna högsäsong

West Cork Irish Whiskey 80 Proof, $ 25,99 (kod 34538): Trippel destillerad irländsk whisky tenderar att vara extremt jämn och inträdesnivået från West Cork, ett 14 år gammalt företag som är ett av de få oberoende destillerierna i Irland, är inget undantag. Denna bourbonfatrelaterad anda är full av karamell, honung och torkad frukt och går lätt ner. Det finns mer djupa whiskyer, men inte många lika bra till detta pris. En idealisk lågriskflaska med hög belöning.

Speyburn Single Malt Scotch 10 år 86 proof, $ 33.99 (34579): Enkelmalter är alltid snygga, men ofta också dyra. Du har svårt att hitta ett bättre värde för en malt med ett ålder uttalande, men den här 10-åringen från Speyburn, en 120-årig Highland-granne i Glenrothes som använder vatten från en biflod kallad Granty Burn. Det är ljust, torrt och blommigt, med anteckningar av apelsin, mint och stiggrop som värmer ytan på en annars jämn slits.

FEW Rye Whiskey 93 Proof, $ 54,99 (kod 49150): På 1920-talet var Evanston, Ill. Hemma för temperamentrörelsen. Nu är det FEWs hem, ett stigande hantverksdistillery vars råg är en av Amerika bästa. Djupt beredd, men ändå spetsig med ungdomar, är denna råg full av kornig kryddor som är tempererad av en hälsosam dos majs, och har både balans och zing, med kanelkantar som glider in i torkade aprikoser och en woody finish. Bra för rak läppning eller blandning till ett lyxigt Manhattan, är detta råg högt men faktiskt bra priser i Pennsylvania.

Ardbeg En Oa Islay Singel Malt Scotch 93 Proof, $ 59,99 (kod 49372): Om Highland malts som Speyburn är vanligtvis smidig, smutsar den här torv rökbommen från Islay Ardbeg i andra änden av spektrumet. Denna malt smakar som en grillgrop i en påse piptobak som är inne i ett fat som en gång rymde raisiny söt PX-sherry (blandad sedan med Scotch från andra ekiga fat). Det är att säga den djärv och komplex, men inte hård. Det är rökigt på ett magnetiskt och smakligt sätt. Och när dina smaklökar anpassar sig till vad som händer vann de att vända sig bort.

Elijah Craig Små Batch Barrel Proof Bourbon 131 Bevis, $ 64.99 (34597): Vid 131 bevis direkt från tunnan, kommer de flesta whiskyerna att sänka dina näshår rena. Men jag skulle inte dricka den här kraftfulla lilla batchskönheten från Elijah Craig något annat sätt. Det är som en sydlig förförelse, full av med drama från ett dussin år i karamell ek, humming med djärva anteckningar av tobak, torkade körsbär och kakao dammade valnötter. Det är inte billigt. Men det är ett rimligt pris för den anda som Whisky Advocate namngav sin nr 1 toppanda av 2017.

Än Jane Straight Bourbon, destillerad i Kentucky, blandades sedan med sött vatten från en gruva i New York.

Enfald Jane Straight Bourbon 10 år 91 Bevis, $ 69,99 (49151): Om 45,5 procent av detta bourbon är alkohol, betyder det att den mesta delen av den andra hälften är vatten. Jag var frestad att säga upp det som ännu en nyhet överdriven med en i Brooklyn stamtavla. Men det är helt enkelt luscious att dricka, full av smörgås, vanilj, citrus, pommes frites, kola och, ja, mineraler också.