De bästa och sämsta semestergåvorna du kan ge

De bästa och sämsta semestergåvorna du kan ge

säsongen scrambling för att avsluta din semester shopping före den stora dagen.

Om du fortfarande letar efter några sista minuten semestergåvor, finns det ett bättre sätt att hitta inspiration än scouring presentguider och gallerianställningar. Här är fyra typer av gåvor som enligt vetenskapen borde ge dig tre år du borde Don Splurge på något prickigt.

Det kan kännas som en faux pas att välja en semestergåva från clearingavsnittet, men forskning tyder på det föremålet som prismärkningen betyder mest. Medan presentgivare tenderar att tro att deras val kommer att landa bättre om de är dyra, gjorde forskning som publicerades i Journal of Experimental Social Psychology tillbaka det. Faktum är att det inte fanns någon tydlig korrelation mellan nuvarande pris och mottagarnas tillfredsställelse.

Don Ge presenter på deras vägnar.

Att göra en välgörenhetsgivande donation i en vän eller ett familjemedlemsnamn kan verka som den perfekta semesternsgåvan: Dina utgifter går till en värdig sak och mottagaren får en gåva som de mår bra om. En 2015-studie som publicerades i tidskriften Organisatorisk beteende och mänskliga beslut fattade dock ett hål i den teorin. Medan nära vänner eller familjemedlemmar kan uppskatta en socialt ansvarlig semestergåva, fann forskare att tillfälliga bekanta ofta känner sig svaga av dem, eventuellt för att valet fokuserar på den symboliska meningen med gåvan, snarare än på mottagaren själv.

Don Klä upp en dålig gåva.

Om du vet att en semestergåva är underväldigande, kan det vara frestande att överkompensera med stora bågar eller fina inslagspapperdata från Yale Association for Consumer Research, säger att strategin kan komma tillbaka. När folk fick en gåva som de tyckte om, fann forskarna att attraktiva trappingar förbättrade upplevelsen något. Men när själva presenten var otillfredsställande vetenskapsdokumentär, fördrog den i praktiken att mottagarens uppfattning om presenten var sannolikt eftersom deras förväntningar matchade verkligheten.

Gör: Ge människor gåvor som de vill ha.

En studie publicerad i Journal of Experimental Social Psychology fann att presentgivare överskattar effekten av en överraskningsgåva. Faktum är att studien fann att människor tenderar att uppskatta att få saker de specifikt bad om mer än oönskade presenter. Gör ditt liv enkelt och håll dig till sin semester önskelista.

Gör: Välj ett presentkort.

Presentkort kan verka som en opersonlig eller lat semestergåva, men undersökningar har funnit att de faktiskt är ett populärt val bland presentmottagare. En undersökning som utförs av National Retail Federation, till exempel, fann att de var den mest efterfrågade presenten från 2015. Vill du hålla det ännu enklare? Annan forskning har funnit att människor är helt glada att ta emot pengar som gåva.

Gör: Ge presenter som speglar din publik själv.

En serie studier publicerade i Journal of Experimental Social Psychology för två år sedan fann logiskt att mottagarna föredrar semestergåvor som speglar deras egna intressen och hobbies. Intressant, men forskarna fann också att och mottagare rapporterar större känslor av närhet till sin gåva partner när gåvan speglar givaren. Att dela en favoritbok, plagg eller minnessak med en älskad, kan då göra den starkaste effekten på lång sikt.

Gör: Ge gåvor som kommer att varas.

Dagliga föremål, som köksredskap eller klädhäftklamrar, kanske inte känns som slamdunkgåvor, men en studie som publicerades i fjol i Current Directions in Psychological Science fann att människor faktiskt föredrar presenter som de kan använda i månader och år framöver snarare än något som gör ett uttalande rätt när det är oöppnat.