De bästa fem orterna i Maldiverna

De bästa fem orterna i Maldiverna

Att bryta igenom molnen efter en lång flygning över natten från London är den bästa möjliga introduktionen till Maldiverna.

Ombord flyter atmosfären plötsligt från sömnlös och irriterad till exklusiv eftersom planet kryssar lågt över hundratals små korallöar ringade med ljust turkos vatten innan man rör ner på Male International Airport, gjorde en man en underbar att dvärgarna de naturliga öarna runt det .

Det är något av en metafor för det här ultimata lyxmålet: att få människor på avlägsna, palmfransade öar i total avskildhet har blivit stor affärer.

Resan till Maldiverna har verkligen stigit under det senaste decenniet till dess att dess orter nu ställer standarden för långdistansflygningar på stranden och är vanliga vinnare av internationella reseutmärkelser.

Utanför lagunen på flygplatsen, reder Maldivian Air Taxi Twin Otter-sjöklänningar upp som svarta hytter utanför Paddington Station, redo att komma nya ankomster till sina orter. Flown av sina berömda barfota piloter och sittplatser för högst 20 personer, är dessa ‘flygdisks’ närmaste de flesta av oss någonsin kommer att resa i en privat jet, du befinner dig ibland som den enda passageraren ombord.

Resan är spännande (förutsatt att du inte är en nervös flyer självklart), inte minst splash landningen i lagunen på ett öparadis som blir ditt hem för nästa vecka.

Hoppa ut ur planet, ‘levereras du sedan av traditionell dhoni fiskebåt till öns hamn där skarpt linneuniformerad personal välkomnar dig med bärande kompressor för din panna och en välkommen cocktail för din törst. Välkommen till Maldiverna, där sakerna är riktigt ganska underbara.

Maldiverna är gjorda av mer än tusen ekvatoriska humpar av sand som plockar sina huvuden över Indiska oceanen, så milda och känsliga som de är himmelska.

Maldiverna har haft stor risk för att stigande havsnivåer (öns högsta punkt ligger bara 8ft över havsnivån), har Maldiverna gjort sin geografiska unikhet till sin främsta försäljningsplats och utformat sig till ett oöverträffat lyxmål genom att begränsa utvecklingen av varje liten korallö till bara en utväg och inget annat.

Lokalbefolkningen, devoutly Muslim och teetotal, lever helt separat på så kallade ‘bebodda’ öar, långt ifrån smekande smekmånad.

Nivån på lyx i Maldiverna är helt enkelt otroligt, med fler och fler internationella hotellkedjor som öppnar alltmer extravaganta orter, var och en med större rum, mer rymliga privata pooler och mer skräddarsydda tjänster än de sista.

Så medan en semester på en budget är bara om möjligt (och ett bra alternativ för dykare) är det här ett bra ställe att städa ut på den erfarenheten som en gång i livet, vilket förklarar Maldiverna ‘popularitet med nygifta.

Med cirka 100 orter, som alla är helt självständiga och som små konunger, finns det ett stort antal val, även om de största attraktionerna vita sandar, badtemperaturvattnet och året runt värmen är desamma.

I övre delen av marknaden är himlen gränsen. Förvänta dig personalflottor som på något sätt förblir i stor utsträckning osynliga under din vistelse, men som alla mystiskt ser ut att känna ditt namn om du stöter på dem under en handdukbyte eller ett minibaruppfyllningsuppdrag.

De riktigt fina platserna erbjuder till och med en ‘ö värd’, en personlig butler vars jobb är catering endast för dina behov.

Dagarna i Maldiverna är fyllda av ett ansträngande schema med måltider, poolside yoga, massage, sola, snorkling och simning.

På många sätt är det här en semester där det finns inga resor att se, inga museum att besöka och kontakt med lokalbefolkningen är så flyktig att närmaste man kommer till verklig kulturell interaktion jämför man beteendet hos ryska, kinesiska och arabiska miljonärer vid frukostbuffén.

Denna brist på kulturellt innehåll är ofta attraktionen; du kan inte känna dig skyldig att inte utforska sevärdheterna när det inte finns någon, så ha en annan margarita vid poolen istället.

För vissa kan det här hänga sig till en liten ö efter en stund, så dagsturer är ett populärt botemedel. Det är möjligt att besöka en lokal ö och prata med byborna eller tillbringa en dag i Male, världen ‘ s mest trånga huvudstad, en mångfärgad höghus som inte kunde vara längre bort i stil från de korallöar som omger den.

De flesta semesterfirare är dock glada över timmarna vid poolen eller på stranden, men i en hektisk tävling mot tiden för att bli så brun och avslappnad som möjligt före returflygningen.

Detta är också en av de bästa platserna i världen att dyka och snorkla det kristallklara vattnet kan ge dig svindel när man tittar ner i dem från en båt och det varierande marint livet är otrolig med stora manta strålar, valhajar, grön sköldpaddor och skolor av bländande kalejdoskopisk fisk som fyller revet.

Vad som är ännu bättre är att ingen av de varelser du kommer att träffas i djupet är farliga ‘även om våra hajar är vegetarianer’, observerade min servitör med en grin en morgon vid frukost och såg min dykmaske och fenor.

Efter 30 års regel under presidenten Maumoon Gayoms stryka, kom demokratin äntligen till Maldiverna 2008, när en ung demokrat, Mohamed Nasheed, ledde Maldiviens demokratiska parti till tjänst.

Nasheed, en passionerad miljöaktivist, har lovat att göra Maldiverna till världens första koldioxidneutrala land senast 2020 och är fast besluten att utöka Maldiverna ‘överklagande genom att öppna landet för oberoende resenärer, vilket innebär att besökare för första gången inte har haft att vara begränsad till att stanna i orter.

Ett kollektivtrafiknät som förbinder landets 26 olika atoller är också planerat, ingen liten prestation med tanke på den stora geografiska spridningen och den ekonomiska backwardnessen av öarna.

Resevolutionen som förvandlade Maldiverna på nittiotalet kan komma in i nästa steg, men för närvarande är det här orörda hörnet av världen fortfarande ett ställe att förstöra dig själv ruttigt.