De bästa engelska semesterfläckarna från Dorset till Yorkshire

De bästa engelska semesterfläckarna från Dorset till Yorkshire

Och för den perfekta långa pausen är det naturligtvis otaliga mysiga stugor, välkomnande gårdar, karaktäristiska värdshus och härliga kanalbåtar att välja mellan.

Gör en Wuthering Heights pilgrimsfärd till Yorkshire Moors eller ta en tur genom vår mörka underbelly i grottorna i Cheddar Gorge. Ta ett ångtåg över North Yorkshire Moors eller släpp in på en vingård. Putter genom Broads på din egen narrowboat eller förlora dig själv i Wordsworth land i Cumbria. Rural Cheshire stoltserar med ett sublimt utbud av ståtliga hem och fridfulla trädgårdar med mönster som sträcker sig från den typiska engelska till exotiska orientaliska.

Njut av skönheten i några av Englands finaste i The Gardens of Distinction-programmet, som firar rikedom och mångfald i områdets trädgårdsarv.

Cheshire är övervägande landsbygd, ett län som har enastående utsikt och dramatiska skyliner samt erbjuder oberoende konstgallerier, boutiquer och mysiga landsvärdshus. Med mer än 18 familjeattraktioner att utforska kommer du att bli bortskämd för val.

Äventyr i episk skala finns också på Tatton Park, där den finaste georgiska egendomen i Storbritannien ger dig en inblick i Downton Abbey-livsstilen ovanför och under trappan.

Den mer aktiva kanalen leder till ‘The Castle on the Rock’ Beeston Castle och Woodland Park ligger på en kulle ovanför Cheshire Plain, eller uppleva Go Ape för en trätop skogs äventyrsutmaning i Delamere

Du kan även se örnar flyga på Blakemere Craft Center. Cheshire s Peak District erbjuder inspirerande landskap som inkluderar den världsberömda Peak District National Park. Området inkluderar också Gritstone Trail, en 35 mil lång vandringsväg som sträcker sig från Disley till Kidsgrove, tar i vildmark, steniga skogar, imponerande toppar, hisnande landskap och dramatiska landskap.

Vandra upp till White Nancy, den ikoniska klass II listade dårskap som dominerar Cheshire Plain, och låt fantasin springa vild med en promenad genom de legendariska träden av Alderley Edge till Stormy Point, inställningen för Alan Garners roman The Weirdstone Of Brisingamen.

Cheshire är full av förtjusande marknadsstäder och vackra byar. Promenera runt medeltida Nantwich, besök den livliga marknadsstaden Knutsford för oberoende affärer och knäppa arkitektur, gräv i Macclesfield för att upptäcka sitt rika textilarv.

Stanna av vid Sandbach, där du hittar två snyggt sneda saksiska kors som står stolt i mitten av staden. utforska Creves industriella arv eller bara koppla av i en av Wilmslows vinstänger. Du kan också njuta av läckra lokala råvaror. De vilda, vindväxta kullarna i Peak District ger vägen till de frodiga, bördiga betesmarkerna i Cheshire Plains och allt som landet ger är friskt och ren.

Cheshire är känt för sina gåsbär, asparges, äpplen och potatis. Se upp för dess salt och vete, och lokalt tillverkade röda, vita och blåa ost. Cheshire-ost är Storbritanniens äldsta namngivna ost. Döva in matspår och hitta bra matupplevelser, ställen att köpa lokala råvaror och recept skapade av Cheshire-kockar.

Medan Haworth är känd för Brontes, erbjuder det också besökare en mängd fina butiker och ett urval av utmärkta kaféer och restauranger.

Haworth Moor och ett förstört bondgård anses ha varit inspiration för Wuthering Heights. De omfattar att utforska Bronte-systrarna ‘kärlek till naturen och dess inflytande på deras arbete och utforska områdets industriella arv.

Keighley Worth Valley Railway förbinder Keighley till Oxenhope och inkluderar Haworth i sina sex hållplatser. Järnvägen har mycket att erbjuda, inklusive en mängd olika evenemang, med Pullman matsalbilar, en öl och musikhelg och julevenemang. En Day Rover-biljett tillåter också besökare att komma till Museum of Rail Travel på Ingrow och du kan få av och på vid olika håll, njuta av promenader, lunch och drycker i byn pubar. Järnvägen är känd för att vara stjärnan i 1970-filmen The Railway Children och besökare kan se några av platserna. För friluftsentusiaster erbjuder det vackra landskapet Pennine en rad promenader för alla förmågor, vandrare över dramatiska herrar, genom vackra dalar och till industriella arv. Många av de bästa promenaderna i West Yorkshire tar i några av Bradford distriktets mest kända landmärken.

Ilkley Moor har fantastisk utsikt och är hem för Swastika Stone, en av de många stenarna där med förhistoriska sniderier. Ilkley är en före detta viktoriansk spa stad omgiven av vacker natur, inklusive Middleton Woods, och staden är början på Dales Way. Det har utmärkta restauranger, pubar och kaféer, inklusive de berömda Bettys Cafe och Tea Rooms samt Michelin-stjärnade Box Tree. Det finns många butiker som säljer lokala råvaror och Ilkley pubar är kända för sin verkliga ale. Staden har också en intressant romersk historia, och det finns romerska kvarlevor på Manor House Museum.

Det finns också några utmärkta evenemang i Ilkley, inklusive Ilkley Literature Festival, Bronte Festival of Women’s Writing, Haworth Arts Festival, Ilkley Art Trail och South Pennines Walk and Ride Festival. Det finns flera historiska händelser i området, inklusive en fyrtiohelg i Haworth. Hans födelseplats vid Higher Bockhampton, nära Dorchester, och hans senare hem, Max Gate, i Dorchester, är både National Trust egenskaper och bland de två största attraktionerna för Hardy fans.

Dorchester bytt namn till Casterbridge i Hardys halvfiktiva Wessex, en värld inspirerad av landskapet som omger staden, som var inställningen för många av hans romaner, noveller och poesi.

Inspirerande idyll: Från Shaftesbury, känd för Hovis-annonsen, till Dorchester som har egenskaper i Hardys tomes, har Dorset påverkat litteratur och populärkultur