De australiska stränderna med den vitaste sanden

De australiska stränderna med den vitaste sanden

Under 2005, när jag var ordförande i National Committee on Soil and Terrain, började jag en debatt: var är Australiens vitaste strand? Detta var en avledning från utskottets normala verksamhet när det gäller att se på en hållbar förvaltning av Australien jordar, men det ledde ner en väg som jag inte hade förväntat mig.

Vad som började som lite eftermiddag blev en seriös blick över Australien på jakt efter våra vita stränder. Nya södra Wales hade redan gjort anspråk på titeln och hävdade att Hyams Beach vid Jervis Bay har den vitaste sanden i världen, uppenbarligen backat upp av Guinness World Records.

Så vi utarbetade referens och sökandet efter Australiens vitaste strand började. Under det närmaste året samlades samlingar över hela landet. Kriterierna var enkla: Prover måste tas från swashzonen (det svagt sluttande området mellan vatten och dynerna) och proverna kunde inte behandlas på något sätt förutom lufttorkning. Ingen blekning. Ingen siktning av föroreningar. Endast marin miljö.

Resultaten av den första bedömningen 2006 var häpnadsväckande. Av alla stater och territorier kom den mycket främjande Hyams Beach i New South Wales i fjärde. Tredje var Victoria, andra Queensland och första västra Australien.

De andra staterna och territorierna kom in i Tasmanien femte, Northern Territory sixth och South Australia seventh. AKTEN hade inte en strand att prova, men tekniskt sett kunde några av Commonwealthlanden runt våra kuster eventuellt komma in under deras banner (men det är en helt annan debatt).

Ett urval av huvudkonkurrenterna för den vitaste stranden i Australien. Tyvärr gjorde prov som skickades från South Australia inte det slutliga snittet. (Bildkrediter: Noel Schoknecht)

Den vinnande stranden var Lucky Bay i Cape Le Grand National Park på WA: s sydkust, men i verkligheten kunde någon av stränderna i området ha varit vinnare Hellfire Bay, Thistle Cove och Whartons strand (bara för att nämna några) är alla magnifika vita.

En snabb kvalifikation här: den sydvästra änden av Lucky Bay, där många människor går in på stranden, är täckt med tang inte den vita biten! Jag bör också notera att alla finalisterna i den vita strandenutmaningen var i sig själv fabulously vit. Men när man jämför varandra sida vid sida, är vissa stränder klart vitare än andra.

Se mer: Australiens bästa treetop promenader

Queensland-laget kände sig förskräckt, så 2007 genomförde jag en repetering med nya prover från Queensland vid Whitehaven Beach i Whitsundays och Lake McKenzie på Fraser Island. Lake McKenzie avslöts i slutändan eftersom det är en sötvatten sjö och reglerna fastställde en marin miljö. Under tiden har Whitehaven inte klippt senap i dömningen och Lucky Bay i WA var återigen vinnaren.

Whitehaven Beach i Queensland missade bara på toppen i recount. (Bildkrediter: Jared Yeh / Flickr)

Så vad gör en strandvit, och är det viktigt ändå?

Bedömningarna baserades på en visuell jämförelse, så att eventuell visuell bias efter 2007 års utmaning skannades alla prover för deras reflektion, hur mycket ljus som studsades av sanden, huvudsakligen i synliga och infraröda våglängder. Vårt antagande var att högre reflektans genom det visuella spektret hör ihop med större vithet.

Som det visade sig var resultaten från avsökningen exakt korrelerade med de visuella bedömningarna. Ögat är ganska bra på krävande små skillnader i färg och reflektion. (Mer bakgrund och resultaten från tävlingen finns här.)

Så vad gör en strandvit? Självklart hjälper en orörd miljö. En annan faktor är avståndet från floder, som levererar färgade organiska och lerföroreningar till kusten.

Geologin i området och källan till sanden är också kritisk, med kvarts som ett stort krav på fin sand. De flesta vita sandstränder härstammar från granitisk eller mindre vanlig sandsten, geologier som väder för att producera fina kvarts sandkorn. Intressant är att sand som är gjorda av skal eller korallfragment bara inte är vit.

Källan till sanden är mycket viktig; sand gjord av skal eller koraller är inte lika vit som kvarts. (Bildkredit: Tracey Croke / Flickr)

Det är viktigt?

Medan denna tävling började roligt, tror jag det är viktigt. Stränder är tillflyktsorter i den här galna världen, och en orörd vit strand indikerar en renhet som är värt att sträva efter. Reflektansen av att tända av dessa sanden genom grunda vatten nära Stranden skapar en surrealistisk, magisk turkosfärg. De vita stränderna är som kanjonen i kolmen när de är ‘bortskämda, vi vet att vi är i trubbel’.

Trots att denna undersökning var en första titt på några av Australiens vitaste stränder, och provtagningen var begränsad markerade den det stora antalet underbara sandstränder som Australien har.

Historien är dock inte färdig. Det finns många vita stränder där ute, men om du vill varna mig till din potentiellt prisbelönta strand, vänligen maila mig eller lämna en kommentar på whitest beach webbplats.

Det är vårt ansvar, och jag tror på ära, att skydda dessa fantastiska platser. Jag är säker på att det finns mer underbara stränder där ute som vi har samplet som kan besegra Lucky Bay.

Shelburne Bay i norra Queensland, till exempel, är en utmanare än att provas, och det finns några magnifika stränder på Tasmaniens östkust. Oavsett resultatet, låt oss fira de naturliga underverk som omger vårt land.