Rogaining i Sverige

Rogaining? R? Ngdistanspo? Ngorientering med deltagande patruller p? 2 5 personer. Patrullerna ska under tiderna (ursprungligen 24 timmar) besöka? mäga kontroller som möjligt i vilken ordning man vill. avstans, teknisk svårighet och kupering. 6 timmar.

Den patrull som samlat mest poinng under tiden som vinner. Om flera patruller samlat lika många gånger vinner den patrullen med kortast tid. Vid förhoppningsvis tillfälle till att få utbetalningar per förskräckt minut.

Tillsättningsformen passar sällan som rörelse eftersom man självväljar ambitionsniv ?. En stor del av tiden är att planera sin sträcka optimalt utifrån sin egen prestationsniv ?.

Rogaining skapades under tidigt 70 tal i Australien. Där hade mannen under lungen tid traditionellt utfört 24 timmars vandringar som med tiden utvecklats till sporten. Orden Rogaine formades av delar av namnen p? initiativtagarna till sporten: ROd, GAIl och NEil. En annan betydelse av namnet? R ‘Robust utomhusgruppaktivitet som involverar navigation och uthållighet’.

Numera finns sporten i Australien i Nya Zeeland, USA och Kanada. I Europa är de baltiska staterna, Ryssland och Tjeckien stora ut. Vänner i Finland är sporten stor.