Hamrelius Bokhandel i konkurs igen

Bolaget Hoi Bokhandel AB som drev Hamrelius Bokhandel i Malm har begrt sig sjlva i konkurs ett drygt halvr efter att butiken stngdes och verksamheten avvecklades. Den direkta orsaken r att man inte lyckats komma till en uppgrelse med hyresvrden om obetalda hyror.

Ja, det r trkigt att det skulle sluta s hr. Vi har verkligen gjort vad vi kunnat och tillskjutit pengar frn moderbolaget (Hoi Frlag) i flera omgngar fr att kunna hlla igng verksamheten. Hyresvrden har ftt flera frslag till en slutuppgrelse, men har inte velat g oss till mtes. Sorgligt nog innebr det att vi tvingas begra bolaget i konkurs, sger Lars Rambe, styrelseordfrande i Hoi Bokhandel och tillika VD fr Hoi Frlag.

Anrika Hamrelius Bokhandel i tidigare regi begrdes i konkurs i januari 2015. Hoi Frlag bestmde sig snabbt fr att frska rdda kvar verksamheten i Malm och kpte drfr rrelsen frn konkursboet. Redan i februari samma r slogs portarna upp p nytt i samma lokaler i stadsgallerian Kv Caroli.

Det visade sig emellertid snabbt att det inte rckte att modernisera bokhandeln och utveckla utbudet. De beskssiffror som Hoi Frlag och Hamrelius Bokhandel hade ftt av fastighetsgaren var missvisande.

TIPS: Boktuggs nyhetsbrev via epost till din inbox varje vecka anml dig idag >>

Det talades bland annat om att det passerade 1,5 miljon beskare varje r frbi vr butik eller ngot i den stilen. Men nio av tio av dessa passerade bara fr att g in p ICA Malmborgs och handla mat. Framfrallt frsmrades gallerians utbud snabbt. Snart efter att vi flyttat in slog restaurang Vapiano mittemot vr entr igen och gick i konkurs. Det frsvrade lget vsentligt fr oss. Den lokalen stod sedan tom under hela tiden vi var dr, sger Lars Rambe.

Hoi Bokhandel lyckades vren 2016 frhandla ned hyran ngot med hyresvrden, men tyvrr fortsatte krftgngen och kpcentrat blev allt tommare nr fler butiker gick i konkurs eller stngde. Efter ett sista frsk vid denna tid att lyfta butiken beslutade sig bokhandeln fr att avveckla verksamheten.

Frgan skulle ha prvats i Malm Tingsrtt inom kort om det inte hade blivit konkurs.

Av naturliga skl tog frlagets styrelse beslutet att sluta stoppa in mer pengar i en verksamhet som vi nd praktiskt avvecklat. I samband med detta bjd vi till extra och gav fastighetsgaren ett slutbud som de inte accepterade. Drmed terstr bara konkurs, vilket frsts knns oerhrt trist, sger Lars Rambe.

Fr Hoi Frlag var 2016 annars ett bra r och huvudverksamheten gjorde sin strsta operativa vinst ngonsin samtidigt som omsttningen kade till drygt 12 miljoner kronor. Nedskrivningarna av andelarna i dotterbolagen tynger dremot frsts resultatet och totalt gr Hoi Frlag en frlust p drygt 900 Tkr, delvis beroende p periodiseringen av intkterna frn frsljningen av det andra dotterbolaget Hoi Media AB.

Trots frlusten 2016 har frlagets ekonomi aldrig varit starkare. Frsljningen av Hoi Media AB som slutfrdes nu i vr ger ett tillskott till resultatet 2017 p flera hundratusen kronor. Vi har drmed ocks nu lst det ln vi hade hos Toborrow och driver idag verksamheten utan extern lnefinansiering, sger Lars Rambe.

Exakt hur mycket bokhandelsventyret i Malm i slutnden kostar vet inte Lars Rambe, men det rr sig om en bra bit ver en miljon kronor.

Men man mste ocks vga testa. Vi r hr fr att utmana i en konservativ bransch och bidra till att ge Sveriges frfattare fler mjligheter. Vi tyckte att Malm frtjnade en bokhandel som Hamrelius och att den var vrd att frska rdda. Lrdomarna har varit ovrderliga p flera stt. Man kan inte arbeta aktivt och engagerat med frfattaraktiviteter som vi gr utan att prva olika arenor. Nu vet vi hur en bokhandel verkligen fungerar. Sedan r det bara att konstatera att vi underskattade betydelsen av butikens lge. Det finns absolut saker som vi skulle ha gjort annorlunda om vi hade tagit ver en bokhandel idag, sger Rambe.

Ngra planer p att ppna bokhandel igen finns inte i dagslget.

Nej, just nu knns det vldigt bra att vi har fullt fokus p frlagsverksamheten. Vi fortstter att vxa dr den stora satsningen p audioutgivning nu brjar betala sig. Mycket spnnande r ocks vr nordiska expansion dr vi redan i r kommer ge ut ett tiotal titlar i Danmark. Det rcker fint, sger Lars Rambe.