gersro efter flera f

I maj stnger Killbergs sin butik (Akademibokhandeln) p kpcentrat Jgersro i Malm. Etableringen lyckades aldrig n lnsamhet. Nsta r ppnar man dock en ny butik i kpcentrat C4 som byggs utanfr Kristianstad.

Vi har genomfrt MBL frhandlingar och nu frbereder vi utfrsljning i butiken infr stngningen i maj. Vi frsker hjlpa personalen (tre personer) att hitta lsningar bde inom Killbergs och Akademibokhandeln, men tyvrr kan vi inte erbjuda dem ngot i dagslget, sger Peter Killberg, VD fr Killbergs bokhandel.

Killbergs ger efter stngningen sex butiker varav fyra i citylgen (ngelholm, Helsingborg, Landskrona och Kristianstad) och tv p kpcentra (Center Syd i Lddekpinge och Burlv Center). Alla ingr i Akademibokhandeln kedjan dr Killbergs i sin tur r en av delgarna (11 procent).

Tyvrr blev etableringen p Jgersro inte den frvntade. Vi har velat ge det en chans eftersom fastighetsgaren i flera r haft ambitioner att utveckla kpcentrat och locka dit fler aktrer. Men vi kan inte vnta hur lnge som helst s nu har vi tagit beslutet, sger Peter Killberg.

TIPS: Boktuggs nyhetsbrev via epost till din inbox varje vecka anml dig idag >>

Kpcentrat Jgersro r ett av flera i Malm som pverkats negativt av den veretablering som rder efter att bde Emporia (2012) och Entr (2009) ppnat p senare r samtidigt som Mobilia, Triangeln, Caroli och Hansa satsat p omfattande renoveringar. Killbergs ppnade sin bokhandel hsten 2003 p Jgersro.

Vi har nd ftt hjlp av fastighetsgaren med hyfsade hyresrabatter p slutet men det hjlper inte om det inte kommer tillrckligt med kunder. Dessutom har centrat bytt gare tre gnger p kort tid och vi knde att nu fr det rcka, sger Peter Killberg.

veretableringen av kpcentran i Skne har Killberg sjlva upplevt effekterna av tidigare. Butiken p Center Syd pverkades nr Nova ppnade i Lund. Men efter att Center Syd gtt igenom ombyggnad s r signalerna drifrn positiva igen.

Ett ”smre” kpcentra ger lgre hyra men du fr samtidigt ocks smre frsljning. Ett kpcentra som drar mycket folk har hgre hyror men kan nd vara mer lnsamt. Jag tror dock att vi de nrmsta ren kommer att se en utveckling dr det inte r sjlvklart att centrumgarna kan hja hyrorna varje r. ven centrum som gr bra har ibland tomma lokaler numera.

Strukturomvandlingen dr ehandeln vxer p de fysiska butikernas bekostnad drabbar flera branscher. Just nu r det bland annat modebutikerna som pverkas. Frgan r om bokhandlarna kommer att fortstta tappa.

Jag tror nd p de fysiska bokhandlarna. ven om ntbutikerna fortstter att plocka ngra procent s ser jag inte den dramatiska utvecklingen framver. Jag r vertygad om att det finns en framtid fr fysiska butiker, men det gller ocks att vi fortstter att utveckla dem s att de r attraktiva fr kunderna.

Satsar p ny bokhandel i C4 Kpcentrum i Kristianstad

Med erfarenheterna frn Jgersro knns det kanske inte helt logiskt att nsta hst (sept okt 2018) ppna en ny butik i ett kpcentra. C4 Shopping som nu byggs utanfr Kristianstad.

Underskningarna de gjort visar att det finns ett stort utflde frn Kristianstad dr folk kr till Vla (Helsingborg), Center Syd, Emporia i Malm och ven Grand Samarkand (Vxj). Det r klart att det kommer att drabba cityhandeln men jag tror nd att det finns underlag i Kristianstad fr tv butiker, vi kommer att ha kvar vr butik i city samtidigt som vi ppnar en ny p C4, sger Peter Killberg.

Nr han tittar p de resterande butikerna inom Killbergs efter att de stngt de tv frlustbutikerna Jgersro och Vxj (frra ret) s ser det bttre ut.

Vi har haft bekymmer i Landskrona men efter tgrder s ser vi nd frutsttningar att n ett litet verskott i den verksamheten. De andra butikerna funkar hyggligt, sger Peter Killberg.