Hustruens hjärtesprång vid Norwich City legend Duncan Forbes ‘kämpar mot Alzheimers sjukdom

Hustruens hjärtesprång vid Norwich City legend Duncan Forbes ‘kämpar mot Alzheimers sjukdom

Hans fru visste dock att det var något allvarligt fel när den tidigare spelaren och chefsscouten inte kunde komma ihåg att hans älskade lag hade spelat två dagar tidigare på en måndagsmorgon för sex år sedan.

Den tidigare centrala försvararen kämpade många strider på fotbollsplanen, men hans största kamp har varit med demens efter att han hade diagnostiserats med Alzheimers sjukdom 2007.

Hans fru Janette talade om hennes förödelse igår efter att ha satt sin man i ett Norwich vårdhem eftersom hon inte längre kunde bry sig om honom på sitt Thorpe St Andrew hem.

Den Gå Ner ett Kilo I Veckan 72-årige, som avbröt från Norwich City för 12 år sedan efter mer än 30 års dedikerad tjänst som spelare och medarbetare, diagnostiserades med Alzheimers sex år sedan.

Duncan Forbes föddes i Edinburgh, men tillbringade majoriteten av sin karriär i Norfolk och tjänstgjorde 33 år med Norwich City som spelare och anställd.

Den centrala försvararen gick på Kanarieöarna 1968 från Colchester United, som bildade ett formidabelt partnerskap med Dave Stringer. Han gjorde 357 framträdanden för klubben, scoring 12 gånger och blev aldrig avstängd under sin 13 åriga spelar karriär. Han var kapten för stadsteamet som vann främjande till toppflygningen för första gången 1972.

Efter att ha gått från första lagfotboll tog han ansvaret för Club Canary, som organiserade resor till bortspel. I mars 1988 blev han chefscout och gick i pension i maj 2001.

Mrs Forbes, 68, uppmanade igår demenspatienter och deras vårdgivare att få mer hjälp och stöd efter att hon kämpat i två år för att få diagnosen för sin man. Hon tillade att Mr Forbes började visa symptom på sjukdomen när han var 64 år.

‘Jag kan inte ge några exempel men jag visste att något var fel för att han skulle säga irrationella saker och att glömma saker. Vi gick till doktorn och han sa att alla blir glömda när de blir gamla och jag tror inte att läkarna vet tillräckligt om demens, ‘sade hon.

En psykiatrisk läkare från Julian Hospital i Norwich kom och träffade honom och gjorde några tester Gå Ner ett Kilo I Veckan och fru Forbes bad honom om en annan bedömning efter en viss incident för sex år sedan.

‘Det var en måndagsmorgon och Norwich hade spelat på lördagen. Jag kan inte komma ihåg om det var hemma eller borta och Duncan visste inte att de hade spelat. När han var ung skulle han läsa de fyra divisionerna poäng och han kunde berätta för alla poängen efter att ha läst dem en gång. Den här gången visste han inte att Norwich hade spelat alls, sade hon.

Duncan Forbes var en tuff central försvarare som inte var rädd för att köra bollen. Men hans fru tror att den konstanta rubriken på en fotboll under sin långa yrkes karriär var en bidragande faktor för att han fick demens. Janette Forbes sa: ‘Jag tror inte att fotbollar har hjälpt. Han brukade leda medicinbollar i träning, för om du kunde leda en av dem, kan du köra en fotboll vidare, det är som att repeteras flera gånger. Coroner Andrew Haigh sa att upprepade kontakter med en tung läderboll på 1960-talet orsakade hjärntrauma som liknar en boxare. Herr Astle har inte lyckats få ersättning från FA, trots coronerens resultat.

Fru Forbes sa att hon inte omedelbart berättade för vänner om hennes mans tillstånd på grund av stigmatiseringen kring demens. Hon tillade att hon hade svårt att få information och stöd från lokala välgörenhetsorganisationer och hälsovårdstjänster.

‘Det var ingen säkerhetskopia och jag kände att jag hade kastats i ett hav och jag fann Gå Ner I Vikt Snabbt Piller att jag var tvungen att hitta saker för mig själv.’

‘Först kämpade jag och när vi träffade människor i staden frågade jag honom om fotboll, men så småningom fick jag berätta för folk om Alzheimers s. På grund av stigmatiserad demens berättade jag inte för folk att börja med, men det är inte hans fel. ‘

‘Duncan inser inte vad Alzheimers s var. Även om vi såg ett program på tv om det, berättade han inte att det var samma sak han gick igenom. De senaste tre åren blev riktigt dåliga och vi började göra mindre och mindre. Vi gick inte längre till bilderna eller gick till Cromer Pier Show eller Thursford Spectacular och livet blev mer begränsat. ‘

Alzheimers sjukdom är den vanligaste orsaken till demens, vilket påverkar omkring 496 000 personer i Storbritannien, enligt Alzheimers sällskap.

Människor i de tidiga stadierna av Alzheimers sjukdom kan uppleva bortfall av minne och har problem att hitta rätt ord. När sjukdomen fortskrider kan de bli förvirrade och glömma ofta namnen på personer, platser, möten och senaste händelser, uppleva humörsvängningar , känna sig ledsen eller arg eller rädd och frustrerad av sin ökande minnesförlust, blir mer återtagna och har svårt att utföra vardagliga aktiviteter.

Hittills har ingen enda faktor identifierats som en orsak till Alzheimers sjukdom. Det är troligt att en kombination av faktorer, inklusive ålder, genetisk arv, miljöfaktorer, livsstil och generell hälsa är ansvarig.

Om du är orolig för att du har symptom på demens, kontakta din lokala läkare. Jag slutade ta honom till fotbollen för ungefär två år sedan eftersom det var svårt och på halv tid tyckte han att det var klart. Han tittar ibland i spelen och han kan fortfarande sparka en boll om, men kan inte vända sig när bollen går bakom honom ‘, sa hon.

Mrs Forbes kommer att hjälpa till att öppna en ny Age UK Norwich-butik och rådgivningscenter i London Street, Norwich, klockan 2 på morgonen tillsammans med ex City-chef och spelare Dave Stringer, som har varit Mr Forbes ‘vän hela.

Fadern till två och farfar till fem hade använt det brittiska Marion Road daghemet för tre dagar i veckan innan de flyttades till Norwich vårdhem för tio veckor sedan och gick till det månatliga Pabulum-kaféet i Costessey, som också organiseras av välgörenheten.

Fru Forbes tillade att hon hade funnit det extremt svårt att sätta sin man i ett vårdhem.

‘Några dagar är han bättre, men han har gått nerför backen sedan i julklapp. Jag tror att han vet vem jag är, men jag vet inte om han vet vem hans söner är. Han kan inte hålla en konversation. går upp till människor och skakar människans händer och är fortfarande vänlig och han var alltid en folkperson. Det finns fortfarande lite där. ‘

‘Han var inte rökare och var inte en stor drinkare och behöll sig frisk och frisk. Om någon som han kan få Alzheimer s kan det hända att någon kan. Åldrar Storbritannien var mycket bra när han var i dagcentret och Pabulum-kaféet hade folk som kom att prata med vårdgivare, vilket var till stor hjälp, sade hon.

Norwich City Greatest Ever. Laget går upp på scenen. Darren Eadie, Darren Huckerby, Iwan Roberts, Chris Sutton, Kevin Keelan, Mike Walker, Duncan Forbes, Jerry Goss och Ian Culverhouse.