Hälsoarbetare fortsätter att ge över semesterperioden

Hälsoarbetare fortsätter att ge över semesterperioden

Medan många människor firar jul och nyår semester med sina familjer och nära och kära, har ett antal hälsovårdare från hela Filippinerna och andra länder osjälviskt givit sina semestrar för att säkerställa att vården kontinuerligt ges till de samhällen som drabbas av Tyfon Haiyan, lokalt kallad Yolanda.

Rubens Santos, en sjuksköterska som arbetar för den portugisiska icke-statliga organisationen Saude em Portuguese, spenderade juldagen på ett mobilklinikbesök i Catbalogan, huvudstaden i Samarprovinsen. Hans grupp arbetar med lokala icke-statliga organisationer som tillhandahåller hälsovård till gravida kvinnor och de som nyligen levererade barn.

Han sa att han inte kunde tänka sig att vara någon annanstans under semestern. Trots att han har varit involverad i många humanitära nödsituationer i sitt land, är det första gången han arbetar i ett annat land.

I Tacloban arbetar den tystaste staden, som har störst tyfon, Dr Thorsten Flering, en läkare från Stutgaard, Tyskland med en tysk frivillig organisation som heter Humedica. Han har 3 barn i åldrarna 14, 9 och 6 Gå Ner I Vikt På En Vecka år och säger att det här är första gången han spenderar jul från sin familj.

‘När jag pratar i telefon gråter min yngsta dotter och berättar att jag kommer hem. Jag delar mina historier härifrån med henne. Jag lät henne veta hur jag ser små barn här som har förlorat sina hem och försöker göra dem skratta hur jag gör med henne. Det gör henne lycklig, sade han.

Även om detta beslut hade varit svårt i början, säger Flering att han är mycket nöjd med att han spenderar 3 veckor av sin jul och nyår semester i Tacloban som tjänar de personer som berörs av tyfonen.

Hans kollega, Dr Saskia Hankel, säger att hon var väldigt rörd för att få bakade potatis och kyckling som julklapp från nunnorna till Mother of Mercy Hospital. Hon sa att det påminner henne om mors matlagning runt den festliga semesterperioden.

Hankel tog examen som läkare 2 veckor före sitt uppdrag till Tacloban. Hon kan vara en ny läkare, men är inte en nykomling till den humanitära världen. De senaste åren har hon jobbat som barnsjuksköterska och har varit på uppdrag med Humedica i Pakistan, Haiti och många afrikanska länder.

Liksom Santos, sade Song Yi, biträdande chef för det kinesiska Röda Korsets uppdrag i Tacloban City, även om han har varit i flera nödsituationer i sitt land, är det första gången han har blivit utplacerad till ett annat Går Man Ner I Vikt land.

På juldagen organiserade han lådor med läkemedel och medicinsk utrustning. ‘Jag är fast besluten att göra mitt bästa för att hjälpa andra. De behöver helt klart vår hjälp just nu’, sa han.

Jayroselyn Amado, med Filippins Röda Kors, säger att hon skickade sina föräldrar ‘julklappar med sin bror och syster när de besökte henne för flera veckor sedan. Hon sa att hon alltid har tillbringat jul med sin familj, men är glad över att vara i tjänst under dessa svåra tider.

‘Det känns bra att veta att du gör något för att göra skillnad,’ sa hon och tillade att de personer hon möter alltid är tacksamma för stödet.

Amado är från norra delen av Tacloban. Hon och några av hennes kolleger gick hela dagen från sitt kontor i Västra Samar 2 dagar efter tyfonen träff.

Jann Gil Gabriel, en sjuksköterska som frivilliga för Filippinerna Röda Korset sa att han föredrar att tillbringa sin semester som hjälper andra. ‘Jag är ganska glad att tillbringa min semester här, hjälpa andra. Det får mig att känna att jag gör något mer relevant’ sa han. Gabriel sa att Går Man Ner I Vikt han inte hade jobbat, han skulle ha varit med sina föräldrar och 3 syskon.

Totalt funnades minst 55 utländska medicinska grupper (FMT) i de tyfonberövade områdena per den 23 december 2013, varav de flesta tillhandahöll grundläggande patientvård.